Sumo Európa bajnokság: Kutlán Edina ezüstérmes

 

Május 6-9 között Szolnok adott otthont a III. Junior-, és X. Felnőtt Sumo Európa Bajnokságnak, amely több szempontból is különleges volt. A két korosztály versenyét először rendezték meg együttesen, és ez volt az első olyan kontinensviadal, amelyen hazánk immár az Európai Unió teljes jogú tagjaként vehetett részt. Kerületünk szempontjából a legérdekesebb mégis az, hogy Kutlán Edina személyében az Európa Bajnokságnak soroksári résztvevője is volt. Edina, a tavalyi EB bronzérmes női csapat tagja, az egyéni verseny során, a –80 kg-os súlycsoportban, sajnos nem volt képes a bravúrra: kikapott az oroszok favoritjától, a Világ-, és Európa Bajnok Marina Dvoretskayától, s később a vigaszágon sem boldogult. Másnap a női csapat tagjaként folytathatta a küzdelmeket. A magyar lányok és asszonyok bíztak az elvégzett munkában, s nem volt titok: bravúrra készültek! A lelkes hazai közönség buzdításától vezérelve, a hollandokat és a németeket is legyőzvén egészen a döntőig meneteletek, ahol a már említett Dvoretskayával kiálló címvédő orosz csapat állta el a végső győzelemhez vezető utat. Így végül a magyar női válogatott egy helyezést javítva tavalyi teljesítményén, a második helyen végzett.

Sumo Európa Bajnokság, 2004.

Felnőtt női csapatverseny: I. Oroszország
                                           II. MAGYARORSZÁG:
                                               Kálló Gyöngyi,
                                               Makai Erika
                                               Szárazné Oláh Mariann,
                                               Kutlán Edina – Soroksár, edzője: Szűcs Endre

 A Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület várja azokat az érdeklődőket, akik szakosztályaiban (súlyemelés, sumo, darts, erőemelés, szabadidősport) versenyszerűen sportolni kívánnak. A versenyzési lehetőséget, a sportfelszereléseket és ezek költségeit az egyesület biztosítja, a havi 100 Ft-os tagdíj ellenében. Jelentkezni lehet telefonon, az egyesület elnökénél, vezető edzőjénél, Szűcs Endrénél, a 06/70/550-50-30-as telefonszámon, vagy személyesen hétköznaponként a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában működő önálló egyesületi edzőteremben.

 

Vatai Viktor 200 kg-os lökése világbajnoki bronzérem!

 

1995. május 30-án tartotta első edzését a Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület Súlyemelő Szakosztálya. Napra pontosan 9 évvel később, 2004. május 30-án a fehéroroszországi Minszkben rendezett Súlyemelő Junior Világbajnokságon bronzérmet nyert egy soroksári fiatalember, Vatai Viktor. Nem mindennapi születésnapi ajándék ez a fennállásának egy híján 10. évfordulóját ünneplő egyesület számára! Az elmúlt 9 év folyamán az egyesület tervszerű és céltudatos szakmai munkájának köszönhetően számtalan soroksári fiatal ismerkedett meg a súlyemelő sporttal, s közülük sokan értek el szép sikereket mind hazai, mind nemzetközi porondon, melyekről az évek során híreinkben bőségesen olvashattak kerületünk sportszerető újságolvasói is. Viktor, a szövetségi kapitány előzetes latolgatásai alapján a 6. helyre volt várható, de az egyesület szakvezetése  titkon remélte, hogy versenyzője képes lesz a bravúrra, és a 65 országot felvonultató VB-n akár dobogós helyezést is elérhet. A 23 indulóból álló 105 kg-os súlycsoport döntőjében Viktor az első fogásnemben, szakításban 160 kg-t teljesített. Ezzel a hatodik helyet szerezte meg, s innen várta a verseny folytatását. Lökésben, -mely inkább mondható Viktor erősségének- remekül kihasználta azt, hogy az ő testsúlya volt a legkönnyebb a mezőnyben, (ti. egyforma teljesítmény esetén a könnyebb testsúlyú versenyző végez előrébb) 200 kg-os kezdősúllyal sokkolta ellenfeleit, s kényszerítette őket még magasabb kezdősúlyok megválasztására. Viktor magabiztosan teljesítette a 200 kg-t, így világossá vált, hogy 16-an végképp lemondhatnak arról, hogy megelőzzék őt. Mindössze hatan tudták felvenni vele a versenyt, s közülük négyen sem boldogultak azzal a súllyal, amellyel eléje kerülhettek volna. Viktor 205 kg-os kísérletével a győzelemre tört, de az általa tartott országos csúccsal sajnos ezúttal nem tudott megbirkózni, ellentétben ellenfelével, aki a magyar kapitány taktikáját kicselezve az élen végzett. Végül Viktor lökésben a III., összetettben a IV. helyen végzett, s szerezte meg élete, és egyesülete első világbajnoki érmét.  

Súlyemelő Junior Világbajnokság, Minszk

Vatai Viktor: lökés: III. hely: 200 kg
                        összetett: IV. hely: 360 kg
                        szakítás: VI. hely: 160 kg

Nevelő edzője: Szabolcsi Károly

Jelenlegi edzője: Szabolcsi Károly, Szűcs Endre

Szeptemberben Európa Bajnokság vár Viktorra, melyen győzelmi esélyei vannak. Az igen tehetséges versenyző, aki a 2004-es Olimpia Felnőtt Válogatott Keret tagja, tanulmányai májusi befejezése után kénytelen lesz a civil életben elhelyezkedni, és a sport mellett dolgozni. Ez az élsportolói pályafutása végét is jelentheti, hacsak valamely sportot szerető soroksári leendő támogató mellé nem áll. Kérjük, akik fantáziát látnak Viktorban és a súlyemelő egyesületben, segítsenek! Az egyesület várja minden érdeklődő hívását Szűcs Endre elnök telefonszámán: 06/70/550-50-30.