Súlyos hírek

 

Súlyemelő seregszemle Soroksáron

 

Tizenegyedik alkalommal adott otthont kerületünk Nemzetközi Súlyemelő bajnokságnak, amely Soroksár Kupa néven vált mondhatjuk Európa szerte ismerté. Ebben az évben nyolc nemzet, 96 versenyzője küzdött az érmekért és a serlegekért. A rendező Soroksáriak mellet 12 hazai szakosztály is elhozta legjobbjait, az ország szinte minden szegletéből.  A Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület egyként megmozdulva az önkormányzat, és az International Visegrad Fund (www.visegradfund.org) anyagi támogatását élvezve, hat hónapig készült a sikeres és eredményes lebonyolításra. Az esemény fővédnöki tisztét Geiger Ferenc polgármester úr és Dr. Aján Tamás úr az IWF elnöke és a NOB tagja látták el.

Március hónap utolsó szombatján a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában már reggel 7-kor nagy volt a sürgés-forgás. Előkerültek a vendégcsalogató ételek, és italok. Gyülekeztek a nap főszereplői a sportolók, és az érdeklődők is, akiket már messziről csalogatott az ínycsiklandó pörkölt illata, amit a bejáratnál felállított standon egy üstben főztek. Fél kilenctől már a sporté volt a főszerep, ekkor a legkisebbek 8-12 évesek léptek dobogóra és lelkesen emelgették a súlyokat.

A déli órákban már szinte be sem lehetett férni az iskola aulájában, ahol még az emelet is zsúfolásig megtelt. Ezzel párhuzamosan nőtt az eladott pörköltek, és hűsítő italok száma is. Emelkedett hangulatban várta a publikum a 16 órakor kezdődő csapatversenyt. Az izgalmakat fokozta előtte a testépítő bajnokok fantasztikus bemutatója. Melyet néptáncosok műsora követett.

Az ezt követő csapat versenyen Magyarországot a Soroksáriak válogatott versenyzői képviselték, (érdekesség, hogy ugyanazok akik az elmúlt évben is) így Szűcs Endre vezetőedző nyugodtan várhatta a sikert tehetséges tanítványainak köszönhetően. A magyar csapat egyként küzdött - kiválóan teljesített-, és magabiztosan szerezte meg a szlovák, cseh, lengyel, svájci, lett, litván és holland csapatok előtt, az első helyet.

Igazi ünnepe volt ez a nap a sportnak, és annak az évről évre szélesedő közösségnek melyet a rendező Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület megteremtett és működtet.

 

A Nemzetközi Csapatverseny végeredménye:

 

I.                   Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület 1381.9981 sinclair pont

Kovács Attila 192kg-os össztelj. 240,3514 s. pont

Beleznai Zsolt 210kg-os össztelj. 273,4523 s. pont

Féth Milán 219kg-os össztelj. 258,4977 s. pont

Bacsó Barnabás 258kg-os össztelj. 277,3943 s.pont

Dani Gábor 320kg-os össztelj. 332,3024 s. pont

Copek Károly 240kg-os össztelj. 300.5515 s. pont

 

II.                 Csehország 1289,0055 sinclair pont

III.               Lengyelország 1183,8691 sinclair pont

IV.              Szlovákia 1045,7185 sinclair pont

 

V. Litvánia, VI. Lettország, VII. Svájc, VIII. Hollandia

 

 

XI. Soroksár Kupán kerületünk fiataljai által elért eredmények:

Fiú korcsoport:

28kg-os súlycsoport: I. Kalocsai Máté 74 pontos össztelj.

56kg: I. Kaczur Zsolt 89 pontos össztelj.

69kg: I. Purczeld Tamás 56 pontos össztelj.

77kg: I. ifj. Szűcs Endre 85 pontos össztelj.

Serdülő lány:

+63kg: I. Szűcs Petra 110kg-os össztelj.

Serdülő fiú:

62kg: II. Erdei Norbert 72kg-os össztelj., III. Purczeld Péter 53ko-os össztelj.

85kg: II. Remsei Alex 90kg-os össztelj.

Ifjúsági nő:

+69kg: I. Tukarcs Viktória 154kg-os össztelj.

Ifjúsági férfi:

56kg: III. Kalocsai Attila110kg-os össztelj.

Junior nő:

53kg-os súlycsoportban: I. Tukarcs Dóra 117kg-os össztelj.

Junior férfi:

69kg: I. Matis Viktor 185kg-os össztelj.

105kg: I. Murcsik Gábor 214kg-os össztelj., II. Murcsik Ferenc 197kg-os össztelj.

Felnőtt nő:

+75kg-os súlycsoportban: I. Kutlán Edina 130kg-os össztelj.

 

A versenyen 4 korosztályban férfi és női kategóriában összesen nyolcan részesültek kupadíjazásban az elért abszolút eredményük alapján. A 8 díjazott közül 5, a házigazda soroksári versenyzők közül került ki.

 

Soroksáriak korosztályos abszolút eredményei:

Serdülő lány korosztály abszolút legjobbja, aki elnyerte a  Soroksár Kupát : Szűcs Petra 124,2188 sinclair ponttal.

 

Ifjúsági női korosztály abszolút legjobbja, aki elnyerte a Soroksár Kupát : Tukarcs Viktória 157,9166 sinclair ponttal.

 

Junior női korosztály abszolút legjobbja, aki elnyerte a Soroksár Kupát : Tukarcs Dóra 163,8583 sinclair ponttal.

 

Junior férfi korosztály abszolút legjobbja, aki elnyerte a Soroksár Kupát : Matis Viktor 251,9154 sinclair ponttal.

 

Felnőtt női korosztály abszolút legjobbja, aki elnyerte a Soroksár Kupát : Kutlán Edina 131,8637 sinclair ponttal.


 

 

Felsőfokon a tanulásban és felsőfokon a sportban

 

A Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület versenyzői a sport nyújtotta egészséges életmód mellett, fontosnak tartják az egyetemen vagy főiskolán megszerzett felsőfokú végzettséget. Kiemelt fontosságú továbbá az, hogy annak a közösségnek, ahonnan ők elindultak, pozitív példát mutassanak a fiatalabb társaiknak a további tanulmányaikhoz, és a jövőbeli helytálláshoz a felnőtt korban.

2008. április 05.-én került megrendezésre Budapesten a Műegyetem sportcsarnokában a 41. Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokság., ahol a Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület, 5 egyetemi, vagy főiskolai tanulmányokat folytató versenyzője vett részt.

Szűcs Endre a soroksári egyesület vezetőedzője, örömmel és büszkeséggel nyugtázta, hogy érdemes a sportra áldozni a tanulás mellett, mert a jellemet és a személyiséget mindenképpen pozitív irányba befolyásolja a rendszeres, ellenőrzött sporttevékenység. Ennek kiemelkedő példája Győri Péter aki hét egymást követő évben győzött, az Egyetemi és Főiskolás OB-kon. Péter 2006-ban szerzett diplomát a Gábor Dénes Főiskolán, így a szabályok szerint most vehetett részt utoljára a Bajnokságon. Ez alkalommal meg kérdeztük a szőke szerény fiatalembert, hogyan értékeli sikereit? ő így fogalmazott: „Immár 12 éve hogy elkezdtem ezt a csodálatos sportot, a Soroksári Súlyemelő Egyesületben. Az edzőim megtanítottak a kitartásra, és arra hogy az eredményekért keményen dolgozni kell. Tartást és sikereket kaptam ebben a közösségben. A legbüszkébb a Főiskolás Világbajnokságon 2002-ben elért VI. helyezésemre, és a Junior Országos Bajnoki címemre vagyok, amit 2000-ben nyertem meg. Büszke vagyok, hogy az ország egyik legnagyobb létszámú és legeredményesebb súlyemelő egyesületének sikereihez hozzájárulhattam. Szerencsére van utánpótlás, szeptemberben négyen is megkezdik felsőfokú tanulmányaikat, és folytathatják a vén diákok által kitaposott sikeres utat.”

Gratulálunk a sikereidhez, szép volt Petya!!

 

 

Eredmények:

Nők:

+75kg: II. helyezett Kutlán Edina 144kg-os össztelj. (Testnevelési Főiskola - Budapest, Debreceni Egyetem – Állam- és Jogtudományi Kar)

Férfiak:

69kg: Országos Bajnok Győri Péter 205kg-os össztelj. (Gábor Dénes Főiskola - Budapest)

77kg: II. helyezett Copek Károly 249kg-os össztelj. (Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem)

85kg: VI. helyezett Tóth Gáti István 150kg-os össztelj. (Általános Vállalkozási Főiskola - Budapest)

+105kg: IV. helyezett Kókai Zsolt 140kg-os össztelj. (Testnevelési Főiskola - Budapest)