10 évvel ezelőtt 1995 májusában két sportbarát irányításával megkezdte működését a Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület, Szűcs Endre és Bán József időt, pénzt, energiát nem kímélve vetette bele magát a munkába a Mikszáth Kálmán Általános Iskola alagsorában. Mindketten nagy szakmai és emberi kihívásnak tekintették ezt a „munkát” és a kezdeti nehézségeken való túljutáshoz nagy erőt adott az, hogy azzal foglalkozhatnak, amivel szeretnek, a súlyemeléssel és gyerekekkel. Ez adta a motivációt ehhez a komoly embert próbáló feladathoz. A kezdetek kezdetén egy súlyemelő dobogó, két súlyemelő rúd, két garnitúra súlyzó tárcsa és a két edző lelkesedése és többéves sportági tapasztalata adta az alapot.

Az első év sikerességét jelzi, hogy közel 40 gyerek jelentkezett súlyemelő edzésre az iskolai toborzást követően, de a dart’s, a szabadidősport és az erőemelő szakosztály létszáma sem maradt alul a várokozásoknak, így az első év végére, ami tulajdonképpen csak fél év volt, több mint 80 tanuló fordult meg az egyesületnél és közel fele legalább félévig rendszeresen látogatta az edzéseket. 1995 nyarán volt az első alkalma a soroksári súlyemelők kisújszállási edzőtáborozásának, ami azóta is minden évben megrendezésre kerül, és ugyanolyan élvezettel mesélnek róla a gyerekek, mint ahogyan azok a gyerekek meséltek, akik most már felnőttként élik meg az élményt, amit egy ilyen közösségerősítő sporttábor nyújthat.

A második év meghozta az első komoly sikereket, 1996-ban már 3 Országos Bajnoki dobogós helyezéssel büszkélkedhetett az egyesület és a két edző. Ez az eredményesség évről-évre csak nőt és nőt és nő még mindig. Az első két évben sikerült egy olyan közösséget kialakítani, ami jó alapot nyújtott az újoncok beépítésre.

1998-ban első alkalommal került megrendezésre a Soroksár Kupa Nemzetközi Súlyemelő Verseny, aminek sikere azóta is töretlen, és idén már a nyolcadik alkalommal léptek dobogóra a Visegrádi Négyek országainak, valamint Hollandia versenyzői. 1998-ban történt, hogy 11 Országos Bajnoki dobogós helyezettel zárta az egyesület az év legfontosabb versenyét és ebben az évben felkerült az egyesület szakosztály listájára a Sumo sportág, ami a későbbiekben még szép sikereket hozott az egyesületnek.

1999-ben már lányok jelentkezését is elfogadta az egyesület a súlyemelő sportágra, ami jelentősen megnövelte az egyesület létszámát és női versenyzőkről lévén szó egy újfajta edzés metodika bevezetését is fontolóra kellett venni az edzőknek. 1999 a nemzetközi sikerek éve is volt egyben több versenyző a Budapest Válogatott tagjaként bizonyíthatott és a magyar válogatottban egy versenyző képviselte a soroksári egyesületet.

A soroksári súlyemelésnek nagy áttörést hozott az ezredforduló éve. 2000-ben mind létszámát, mind eredményességet tekintve a Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület az ország egyik legmeghatározóbb klubja lett.

2001-ben a sikerek tovább folytatódtak, a klubból újabb versenyzőket válogattak be a Nemzeti Válogatottba és a Budapest Válogatottba egyaránt. Ebben az évben az országos eredményességi listán, a 46 egyesület közül a kimagasló III. helyet szerezte meg, megelőzve több évtizedes múltra visszatekintő súlyemelő klubokat.

A következő évben mind a hazai, mind nemzetközi porondon hatalmas előre lépések történtek a klub életében. Ebben az időszakban kezdett beérni a több éves munka és a magyar bajnoki A sikerességet tovább fokozta, hogy négy soroksári versenyző bekerült a Héraklész-programba, és a előző évi jó eredményt felülmúlva az országos eredményességi listán 46 egyesület közül 2002-ben a II. helyen végzett az utánpótlás bázis.

Az egyesület fennállásának legsikeresebb éve következett nemzetközi versenyzés szempontjából. 2003 októberében Valenciában megrendezésre került Junior Európa Bajnokságon Vatai Viktor megszerezte a soroksári súlyemelés első EB érmét. Viktor mindkét fogásnemben (szakítás, lökés) és összetettben is harmadik helyen végzett. Ezzel a dobogós eredménnyel egy időben a németországi Riesában megrendezett Sumo EB-n Kutlán Edina személyében a soroksári sumo sport is a csúcsra ért és a magyar csapat tagjaként szintén bronzéremmel a nyakában térhetett haza.

2004-ben a Soroksár Kupán minden eddigi statisztikát felülmúlva 122 versenyző indult. Az országos bajnokság az előző évekhez hasonlóan szintén sikeres volt 12 dobogós helyezés ebből 6 arany érem. A Budapest Válogatottat az idei évben több versenyen csak soroksári versenyzők alkották, és sikert sikerre halmoztak. Ausztriában, Csehországban és Magyarországon is dobogós helyen végeztek.

Ezt követte a jubileum éve a 10. év, az idei, 2005. Idén volt a VIII. Soroksár Kupa, amit az előző héthez hűen nagy érdeklődéssel fogadtak a soroksári sportbarátok és népes közönség szurkolta végig az eseményt ami a házigazdák győzelmével zárult. Ezt követte a Diákolimpia ahol szintén számtalan dobogós helyezést értek el a klub versenyzői. Remélhetőleg az idei év is hasonlóan sikeres és eredményekben gazdag év lesz az 1 évtizedes fennállását idén ünneplő Soroksári Súlyemelő és Szabadidősport Egyesületnek.